Най-старите данни за лешника идват от древни времена, като първите, които са го използвали като земеделска култура, са били древните гърци и римляните. За тях той е бил символ на здраве, мир, богатство и власт.

Здравословни факти
Лешникът е плодът на дървото леска. Ядките са богати на мононенаситени мастни киселини като олеинова, както и основни мастни киселини – линолова киселина, които помагат за понижаването нивата на лошия холестерол и съответно благоприятстват  увеличаването на добрия холестерол.
Изобилстват откъм фибри, витамини, като витамин Е и минерали като манган, калий, калций, мед, желязо, магнезий, фосфор, цинк и селен. Това ги прави изкючително полезни и подсилващи имунната система в сезона на вирусите и настинките. Въздействат благоприятно на липидите в кръвта, като по този начин защитават от сърдечно-съдови болести, инсулт и рак.

Добра новина за бъдещите майки!
Лешниците са изключително богати на фолиева киселина. В 100 г пресни ядки съдържат 113 мкг от нея. Тя е важен витамин, който помага за предотвратяване на мегалобластна анемия и най-важното, дефекти на невралната тръба в новородените. Освен това е и много добър антиоксидант.

Ако все още не сте се заредили с полезната ядка, направете го по най-бързия начин. Не прекалявайте, хапвайте най-много по една шепа на ден и ще забележите благоприятните въздействия върху себе си. Лешникът идеално ще се впише във вашия начин на живот и ще се превърне във ваш верен приятел.