Добруджански орех

фирма Добруджански орех се занимава с производство и търговия на листа от орехи. Масло от орехи, листа от орехи и черупки от орехи, орехи и орехови ядки гр. Ген. Тошево

Листа от орехи са били използвани в традиционната медицина на редица култури, като антимикробно, антипаразитно, кератолитично, антидиарично, хипогликемично, тонизиращо и газогонно средство; така както и за лечение на синузит, стомашни болки и треска.

В българската и турската народна медицина, пресни листа от орехи, прилагани върху кожата или челото са използвани за намаляване на висока температура и за облекчаване на ревматични болки. Ядките на ореха са използвани за лечение на възпалително заболяване на червата в иранската традиционната медицина. В Палестина, ядки и листа от орехи се използват за лечение на диабет и астма и за лечение на рак на простатата и съдови нарушения.

В редица култури растението се използва като локално средство за третиране на кожни възпаления и прекомерно изпотяване на ръцете и краката. То също е често срещан домашен лек за лечение на хронична екзема. Листата се използват локално за лечение на скалпа при сърбеж и пърхот, слънчево изгаряне и повърхностни изгаряния, както и като успокояващо при кожни заболявания. Ядките на ореха спомагат за защита дейността на сърцето и предотвратяват загубата на костна тъкан. Кората, листата и обвивката на незрели зелени плодове от този лечебно растение са били използвани за лечение на рак на стомаха, черния дроб и рак на белия дроб в Китай. Орехът се използва от традиционната медицина в Мексико, с цел защита срещу увреждане на черния дроб, а кората се използва за почистване на зъбите. В Непал кората се използва и при артрит, кожни заболявания, зъбобол, и за стимулиране растежа на косата.

В българската народна медицина листата на ореха се използват вътрешно при различни кожни заболявания — акне, пиодермит, херпетиформен дерматит, лимфатична диатеза, също при екземи и възпаления на клепачите. Прилагат се и за лекуване на скрофулоза (лимфатизъм). Този ефект се обяснява с тонизиращото действие на танина върху организма. Ореховите листа се употребяват още при гастроентерит, за подобряване на апетита и храносмилането, за промиване на устата при възпаление на венците, за промивки при гинекологични заболявания. Зелените плодчета на ореха могат да се употребяват при хипо- и авитаминоза.

Външно приложение – листата се използват под формата на отвара за промивки и компреси. Пресните листа се използват като се прибавят във водата за къпане на малки деца.