Добруджански орех

Масло от орехи, Орехово масло, орехово олио, олио от орехи

фирма Добруджански орех се занимава с производство и търговия на орехи и орехови ядки. Масло от орехи, листа от орехи и черупки от орехи гр. Ген. Тошево
Обичате ли орехи? А опитвали ли сте Масло от орехи?

В миналото това масло от орехи се е използвало за третирането на много здравословни несгоди, сред които стомашни и кожни проблеми, косопад и дори диабет. В днешно време на него се гледа по-скоро като като на ценен източник на мазнини.

Орехите са богати на омега-3 мастната киселина АLА (алфа линоленова киселина), която тялото ни използва, за да си произведе незаменимите ЕPA и DHA(последните се намират в готов вид в рибите и рибеното масло). Това е важно за тези от вас, които поради една или друга причина искат да си набавят омега-3 мазнини от растителен произход. Масло от орехи е отличен източник и на омега-9, които са важни за здравето на артериите, както и на омега-6, които са полезни за косата, кожата и репродуктивната система. Тук трябва да отбележим, че поради някои особености на съвременната хранително-вкусова индустрия, всички ние вероятно приемаме омега-6 в доста по-големи количества от необходимите и с тях трябва да се внимава. На това обаче ще посветим цяла отделна статия.

Може би най-важното предимство на ореховото масло е високото съдържание на антиоксиданти. Сред дървесните ядки орехите са един от най-добрите източници на противоокислителни вещества. Те съдържат елагинова киселина, която неутрализира канцерогените в тялото и възпрепятства деленето на раковите клетки. Антиоксидантното действие на орехите и ореховото масло се подсилва от наличните в тях манган и мед – минерали, които каталиризат противоокислителните реакции. Не на последно място, те са естествен източник на мелатонин – хормон, който в тялото се произвежда от епифизната жлеза и играе важна роля в регулацията на съня.

Не трябва да забравяме, че ореховото олио е преди всичко храна и чак след това „хранителна добавка“. Много вкусна храна при това. Високото съдържание на омега-3 го прави неподходящо за температурна обработка, но пък за сметка на това то е незаменим помощник в приготвянето на дресинги за салати или в овкусяването на печена риба и месо. Плътният му, но деликатен вкус се комбинира изключително добре с киселината на балсамови и винени оцети. За да оцените достойнствата му, можете да опитате любимата ни напоследък салата, за която ще са ви необходими: