Добруджански орех

Производство и търговия с орехи

фирма Добруджански орех се занимава с производство и търговия на орехи и орехови ядки. Масло от орехи, листа от орехи и черупки от орехи гр. Ген. Тошево

Макар че съществуват много видове орехови дървета, три са основните видове орехи, които се консумират: английски (или персийски) орех, черен орех и бял орех. Английският орех има тънка черупка, която лесно се чупи. Черният орех е с дебела черупка и има много по-остър, отличителен вкус. Белият орех има сладък вкус и е с по-голямо съдържание на мазнини от другите два вида, въпреки че не е толкова широко разпространен като тях.

Английският орех произхожда от Индия и районите около Каспийско море и поради това е известен и като персийски орех. През 4-ти век, древните римляни въвеждат орехите в много европейски страни, където започва тяхното отглеждане. През своята история, ореховите дървета са много почитани поради тяхните употреби, които включват като храна, лекарство, подслон, бои и масло за лампи. Черните и белите орехи произхождат от Северна Америка и по-конкретно от долината на Централно Мисисипи и областта на апалачите. Днес водещите търговски производителите на орехи са Съединените щати, Турция, Китай, Иран, Франция и Румъния.

Ореховите ядки са една от храните, които пораждат алергии. Те не трябва да се консумират в чиста, изолирани форма, за да не се задействат нежелани алергични реакции.
Орехите са отличен източник на омега незаменими мастни киселини. Орехите също са много добър източник на манган и добър източник на мед. В допълнение, орехите съдържат антиоксидантът и фитохимикал, елагова киселина. 25 гр. орехи съдържат 163 калории, 3, 81 гр. протеини и 16, 30 гр. мазнини.

Може би малко хора знаят, че космонавтите, когато летят в Космоса, се хранят със специални храни, една от които е орехова паста. Тя дава много сила и издържливост в условията на безтегловност, в които космонавтите се намират.
Орехите намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания,  атеросклероза и диабет, защото извършват контрол върху инсулиновата резистентност. Трябва да се ядат орехи по време на бременност, защото бебето получава Омега 3 киселини, важни за неговото развитие.

Ако вечер не можете да заспивате, трябва да ядете орехи, защото те са богати на хормона мелатонин, който регулира съня.

Не трябва да се прекалява с яденето на орехови ядки, защото те могат да причинят главоболие и спазми на кръвоносните съдове. Най-правилният начин за консумация на орехи е като смелите ядките. По този начин те се усвояват максимално. Ако хрупате цели ядки, човешкият стомах трудно ги смила и се губят полезни вещества.

Ядките на полезните орехи имат един недостатък – отлагат са по стените човешкото дебело черво. Най-лесният и правилен начин да бъдат усвоени белтъците на орехите е те да се приемат преди спане, защото проникват в максимална степен в тялото, което е в покой.